sobota, 30 lipca 2016

Kotlety schabowe z ananasem i serem

Pierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama też je lubię :) Zresztą, tak jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię połączenie mięsa z ananasem.






Składniki:

4 kotlety schabowe
jajka i bułka tarta do obtoczenia
4 plastry ananasa z puszki
ok. 200g zółtego sera
sól


Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem, aby uzyskać płaty o grubości około 1/2 cm. Oprószyć solą i odstawić na około pół godziny. W miseczce roztrzepać jajka, a na duży talerz wysypać tartą bułkę. Kotlety maczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Gotowe kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odsączonego ananasa układamy po jednym plastrze na każdego kotleta, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piecyka i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

wtorek, 26 lipca 2016

Potrawka z kurczaka

Szybkie i  smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci.
Naprawdę polecam!




Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
koperek świeży lub suszony
2 łyżki śmietany 18%
vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków)
pieprz
2-3 łyżki mąki


Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą marchewkę, groszek oraz pietruszkę i selera w całości. Gotować około 30 minut, a następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem.
Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić).
Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!



poniedziałek, 25 lipca 2016

Muffiny z czerwoną porzeczką

Porzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na wszystko. Robi się je błyskawicznie, ale tak samo szybko znikają :)
Naprawdę polecam!





Składniki:

250g czerwonych porzeczek
2 jajka
100g masła
170g cukru
125 ml mleka
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Porzeczki umyć, oczyścić z szypułek i osuszyć. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól). W drugiej misce roztopione i  wystudzone masło dokładnie połączyć z jajkami i mlekiem. Do suchych składników wlać mokre, wsypać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić je równymi porcjami ciasta.
Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.

czwartek, 21 lipca 2016

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą twarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie.
Gorąco polecam :)




Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
1 cebula
1 jajko
garść tartej bułki
mąka pszenna do obtoczenia
3 szklanki wywaru warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz


Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę startą na tarce na miazgę i razem wyrobić. Dodać jajko, garść bułki tartej, 2-3 łyżki wywaru warzywnego, sól, pieprz i wszystko dobrze wyrobić. Jeśli mięso jest za twarde i gęste trzeba dodać jeszcze łyżkę wywaru, a jeśli jest za luźne to dosypać trochę bułki tartej.
Z mięsa formować niewielkie kulki, każdą obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. Do rondelka wlać wywar warzywny. Kiedy zacznie się gotować, delikatnie wrzucić pulpety i gotować 20-25 minut na średnim ogniu. Koperek drobno posiekać. W kubku dobrze wymieszać mleko, śmietanę i mąkę (tak żeby nie było grudek). Zmniejszyć ogień. Powoli wlać zawartość kubka, delikatnie mieszając.  Dodać koperek, zamieszać i pogotować jeszcze około 2 minut. Gotowe :)
Smacznego!

czwartek, 14 lipca 2016

Sos do spaghetti

Do spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach. Każdy może sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi.
Gorąco polecam!






Składniki:

500g mielonego mięsa
800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory)
180-200g przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
liść laurowy
1-2 łyżeczki cukru
sól
pieprz


Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni lub w garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i wsypać cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!

wtorek, 12 lipca 2016

Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym

Ostatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :)






Składniki:

4 kotlety ze schabu lub karczku
1 cebula
3-4 śliwki suszone
7-8 grzybów suszonych
mąka do  obtoczenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
sól


Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pórka. Przełożyc cebulę do mięsa i zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować.
Smacznego!

niedziela, 10 lipca 2016

Sernik na zimno z truskawkami

Dziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach.  Znika w tempie ekspresowym i połowy już nie ma :)
Gorąco polecam!






Składniki:

Na biszkopt:

4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

Masa serowa:

5 serkow homogenizowanych (po 150g)
2 galaretki (w różnych kolorach)
300 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

1 galaretka (w innym kolorze niż te dodane do masy serowej)
kilka truskawek do ozdobienia góry sernika


Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na kremową masę. Do białek dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Galaretki przeznaczone do masy serowej rozpuścić każdą w 1 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dalej miksując dodać (na dwie tury) serki homogenizowane. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części powoli dodawać pierwszą tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki żeby się trochę ścieła. Do drugiej części masy serowej dodawać drugą galaretkę i również dokładnie zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę i schłodzić w lodówce.
Górę sernika ozdobić świeżymi truskawkami i zalać ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Wstawić do lodówki żeby galaretka dobrze zastygła.
Smacznego!

Muffinki czekoladowe

Zrobienie muffinek jest bardzo proste i szybkie, więc bardzo częto goszczą w moim domu. Zresztą wszyscy bardzo je lubimy :) Te są mocno czekoladowe, więc idealne dla łasuchów zakochanych w czekoladzie :)
Gorąco polecam!





Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżki gorzkiego kakao
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy


W jednwj misce mieszamy składniki suche, a w drugiej jajko, olej i mleko. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki lub wsypujemy dropsy czekoladowe i ponownie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem na wysokość około 1 cm od brzegu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.
Smacznego :)

czwartek, 7 lipca 2016

Pudding chia z truskawkami

Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy.
Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne witaminy i minerały. Zawierają na przykład więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż łosoś hodowlany, a białka więcej niż mleko krowie. Są bardzo cenione przez wszystkich, którzy dbają o zdrową dietę.

Wszystkie naturalne i zdrowe produkty znajdziecie w sklepie internetowym  www.naturalniezdrowe.com.pl






Składniki:

1 puszka (400ml) mleczka kokosowego
100 ml dowolnego mleka
4 czubate łyżki nasion chia
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g truskawek
garść posiekanych orzechów włoskich


Do miski wlać mleczko kokosowe, dowolne mleko, ekstrakt waniliowy, miód i wsypać nasiona chia. Wszystko intensywnie wymieszać trzepaczką do ubijania piany. Przelać do pucharków lub szklanek i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Deser gotowy :)
Smacznego!






Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe

środa, 6 lipca 2016

Torcik jeżynowy

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool, Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej właśnie okazji, chciałabym życzyć Akademii i jej gospodarzom dalszych sukcesów, mnustwa fantastycznych kulinarnych inspiracji, nie kończących się kreatywnych pomysłów, oraz ciągle nowych, rządnych wiedzy uczniów. 100 LAT!!!!!!

Zapraszam do odwiedzenia stron:







Składniki:

750g jeżyn
1/2 szklanki mąki
4 jajka
300g cukru
330g jogurtu naturalnego
330g śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
skórka otarta z 1/4 cytryny
10 łyżeczek żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie galaretki cytrynowej


Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni.
Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć z przetartymi jeżynami. Przygotowanym syropem wysmarować biszkopty. Na jednym biszkopcie zapiąć obręcz tortownicy o średnicy 24 cm.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić.
Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać galaretką rozrobioną w 1 szklance wody i chłodzić do zastygnięcia galaretki.
Smacznego :)




Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

wtorek, 5 lipca 2016

Sałatka z komosy ryżowej

Bardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i zawiera komplet aminokwasów, które powinny być dostarczane organizmowi. Quinoa jest bardzo uniwersalna, ponieważ może być używana zarówno do dań głównych, jak i do deserów.
Gorąco polecam!







Składniki:

3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa)
1,5 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
pół puszki białej fasoli Bonduelle
pół puszki kukurydzy Bonduelle
garść małych pomidorków koktajlowych
1/2 opakowania rukoli

sos:

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz





Komosę ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować pod przykryciem 15-20 minut (do wchłonięcia całej wody).
Kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć i wymieszać z wystudzoną komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone pomidorki.
Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem winnym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polać sosem gotową sałatkę.
Jeśli ktoś lubi można również uprażyć na suchej patelni po troszku ziaren słonecznika i sezamu, a potem posypać sałatkę przed podaniem.
Smacznego :)


Zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl/



W parze z sałatką

niedziela, 3 lipca 2016

Sałatka z grillowanym kurczakiem


W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam.






Składniki:

3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
6-7 plastrów surowego bekonu
słoik marynowanego selera
5 plastrów ananasa
puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
mały por
2 kwaskowate jabłka
20 dkg żółtego sera
majonez
przyprawa gyros






Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać przyprawą gyros i zgrillować (można również usmażyć na patelni grillowej lub upiec). Wystudzone piersi pokroić w niedużą kostkę. Bekon również zgrillować, wystudzić i pokroić na nieduże kawałki.
Seler i kukurydzę dokładnie odcedzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananas i białą część pora drobno pokroić. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dnie szklanej salaterki położyć warstwę majonezu, na niej układać warstwani pozostałe składniki. Po ułożeniu połowy warstw ponownie cienko przesmarować majonezem i układać dalej. Na samej górze powinien znależć się żółty ser i na nim również kładziemy cienką warstwę majonezu.
Sałatka najlepiej smakuje jak kilka godzin postoi w lodówce.
Smacznego :)


Zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl


W parze z sałatką

piątek, 1 lipca 2016

Kotlety mielone z niespodzianką

Tradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne.






Składniki:

500g mięsa mielonego
1 bułka kajzerka
1 jajko
1 cebula
garść posiekanego szczypiorku
5 pieczarek
kilka kostek (2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami)
kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami)
tarta bułka
sól
pieprz


Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy na półplasterki (jeśli są duże to drobniej) i przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory odsączamy z oleju. Z mięsa formujemy na dłoni placuszki i nakładamy kopiastą łyżeczkę pieczarek oraz kostkę sera, zaklejamy żeby farsz znajdował się wewnątrz i formujemy kotlety. Tak samo postępujemy z pomidorami tylko zamiast pieczarek i sera nakładamy po jednym suszonym pomidorku.
Gotowe kotleciki obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ogórki krokodylki

Nadszedł czas przetworów na zimę. Uwielbiam robić przetwory :) Kupiłam właśnie świeże polskie ogóreczki i jako pierwsze u mnie ogórki krokodylki. Są fantastycznym dodatkiem do obiadu, ale również znakomicie smakują zimą jako dodatek do kanapek. Są słodko - kwaśne, ale też i pikantne dzięki chilli i sporej ilości czosnku. Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne.




Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
4 lyżeczki soli kamiennej
2 łyżeczki chilli (można mniej)
2 główki czosnku
8 łyżek oleju
1 kg cukru
1,5 szklanki octu 10%


Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w czwórki. Zasypać solą. przykryć miskę ściereczką i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać wodę, która powstała w misce. Czosnek drobno posiekać i dodać do ogórków. Wsypać chilli, dobrze wszystko wymieszać i zalać gorącym olejem. Do garnka wlać ocet, wsypać cukier i co jakiś czas mieszając zagotować. Gotującą zalewą zalać ogórki i wymieszać. Ponownie nakryć miskę ściereczką i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć ogórki do słoiczków i uzupełnić powstałą zalewą, tak żeby wszystkie ogórki były zakryte. Zakręcić i odstawić na kilka godzin odwrócone do góry dnem. Nie wymagają pasteryzacji.
Smacznego :)