czwartek, 29 czerwca 2017

Gołąbki z sosem warzywnym


Po długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo i bardziej dietetycznie. Oczywiście nie oznacza to, że już nigdy nie pojawi się na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :)
Przepis na te gołąbki znalazłam tutaj. Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne.






Składniki:

1 duża kapusta włoska
500g mięsa mielonego drobiowego
100g suchego ryżu
200g pieczarek
1 duża marchew
1 duża lub 2 małe cebule
sól
pieprz



Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć na grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.
Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko zmiękną.
Farsz nakładać porcjami na liście i dokładnie zawijać. Gotowe gołąbki można ugotować w dużym garnku lub upiec w piekarniku podlewając szklanką bulionu warzywnego lub drobiowego tak długo, aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem gołąbki polać sosem warzywnym.


Sos warzywny:

2 duże marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
5 dużych pieczarek
1 szklanka bulionu warzywnego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz


Wszystkie warzywa i pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Chwilkę podsmażyć, podlać szklanką bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym sosem polać gołąbki.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz