niedziela, 2 lipca 2017

Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami


Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania do pracy na lunch.
Dodatkowo danie jest kolorowe i dzięki temu samo zachęca do spróbowania :)






Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki miodu
sól
pieprz

Kasza kuskus:

1,5 szklanki kaszy kuskus
bulion do zalania kaszy
1/2 brokuła
2 średnie marchewki
1 szklanka mrożonego groszku


Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę.
W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i dopiero wtedy pokroić mięso w plastry (dzięki temu z mięsa nie uciekną wszystkie soki i będzie soczyste).
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25-30 minut.
W tym czasie przygotować warzywa. Marchew pokroić w pół plasterki, a brokuła podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić marchew, brokuł i wsypać groszek. Smażyć warzywa na lekkim ogniu często mieszając. Po kilku minutach można delikatnie podlać wodą. Warzywa nie mogą być za miękkie, mają być al dente.
Kaszę wsypać do miseczki i zalać gorącym bulionem (można wodą), tak żeby sięgał 1 cm nad poziom kaszy. Przykryć miseczkę i odczekać około 5 minut. Po tym czasie kaszę dodać do warzyw i wymieszać.
Nakładać na talerz porcję kaszy z warzywami i porcję mięsa pokrojonego w plastry.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz