wtorek, 21 lutego 2017

Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą


Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej.






Składniki:

1 bakłażan
2 pomidory
2 opakowania sera mozzarella
olej
sól
pieprz
bazylia
czosnek granulowany


Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zasolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko olejem. posypać solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na każdy plaster bakłażana położyć plasterek pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać do czasu kiedy bakłażan zrobi się miękki.
Wyjąć blachę z piekarnika, na każdy krążek położyć plasterek sera i delikatnie posypać solą i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego!

czwartek, 16 lutego 2017

Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej


Tak mnie naszło wczoraj późnym wieczorem żeby zrobić muffinki. Wiedziałam, że jak dzieci rano wstaną to się ucieszą :) Akurat miałam ładne pomarańcze, więc upiekłam muffinki pomarańczowe. Wyszły naprawdę super. Bardzo delikatne i puszyste o delikatnym smaku pomarańczy.
Polecam, bo warto spróbować :)






Składniki:

4 male jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
sok z jednej pomarańczy
2 szklanki mąki przennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej pomarańczy


W jednej misce połączyć suche składniki wraz z otartą skórką z pomarańczy (pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem). W drugiej misce lekko roztrzepać jajka miotełką do ubijania, połączyć z jogurtem, sokiem z wyciśniętym z pomarańczy i olejem. Dokładnie wymieszać.
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać do połączenia. Odstawić masę na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie przemieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Smacznego!



wtorek, 14 lutego 2017

Kukurydziane ciasteczka kokosowe


Te ciasteczka powstały wieczorem dosłownie z tego co miałam pod ręką i tak naprawdę do końca nie wiedziałam co z nich wyjdzie. Jednak po upieczenia byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Ciasteczka wyszły pyszne i znikały jeszcze ciepłe :)






Składniki:

2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
5 łyżek cukru
7 łyżek wiórków kokosowych


Jajka lekko roztrzepać miotełką do ubijania i połączyć z jogurtem. Dodac cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i wymieszać do połączenia się składników.
Masę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie dokładnie wymieszać.
Gotowe ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut lub do zrumienienia ciasteczek.
Smacznego!


poniedziałek, 13 lutego 2017

Najlepsze ciasto cytrynowe


Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na święta pojechać do Polski, dlatego zaczęłam je piec sama.
Nie jest to niestety ciasto niskokaloryczne, ale naprawdę warto zgrzeszyć :)
Ja zazwyczaj robię je z 1,5 porcji żeby było wyższe.
Gorąco polecam :)






Składniki:

4 jajka
cukier (tyle ile ważą 4 jajka)
mąka (tyle ile ważą 4 jajka)
masło (tyle ile ważą 4 jajka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna starta w całości na najdrobniejszej tarce
płatki migdałowe

Lukier:

100g cukru pudru
1 żółtko
sok i otarta skórka z połowy cytryny


Utrzeć masło z cukrem (ucierać do momentu aż cukier sie rozpuści). Dodawać stopniowo żółtka i cytrynę, a następnie również stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy (20cm x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posypać dość obficie płatkami migdałowymi i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut.
W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować lukier.
Cukier puder, żółtko, oraz sok i otartą skórkę z cytryny dokładnie wymieszać (żeby powstał ładny lukier).
Zaraz po upieczeniu ciasto smarujemy lukrem i pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przyschnięcia lukru.
Smacznego!



czwartek, 2 lutego 2017

Leczo z kurczakiem


Leczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe i wszyscy domownicy byli zachwyceni :)
Gorąco polecam, bo jest naprawdę smaczne.






Składniki:

podwojna pierś z kurczaka
5-6 kolorowych papryk
2 małe cukinie
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości. Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kwadraty lub paseczki i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać passate pomidorową i koncentrat pomidorowy. Podlać niewielką ilością wody i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i wtedy dodać cukinię pokrojoną w grubszą kostkę.
Po kilku minutach dodać usmażone wcześniej mięso.
Kiedy papryka i cukinia będą miękkie zdjąć patelnię z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz papryką słodką i ostrą.
Tak przygotowane leczo doskonale smakuje podane z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!