piątek, 30 czerwca 2017

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek


Kolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a mało skrobi. Ze wszystkich kasz wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy B1, B2 oraz B6, a także żelaza i miedzi.
Naprawdę warto jeść kaszę jaglaną, a te kotleciki są poprostu pyszne.
Na przepis natrafiłam na blogu Smak-zdrowia szukając inspiracji.







Składniki:

100g kaszy jaglanej suchej
200g pieczarek
2 marchewki
2 cebule
1 jajko
sól
pieprz
1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów


Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu (porcja kaszy na dwie porcje wody). Kasza lubi przywierać do dna, więc trzeba na nią uważać, a najlepiej pod koniec gotowania zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem do wchłonięcia całej wody.
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki i marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się połączyly. Formować nieduże kotlety i każdy delikatnie obsypać tartą bułką (nie obtaczać).
Kotlety smażyć na rumiano na patelni lekko posmarowanej olejem. Odwracać ostrożnie, ponieważ są dość delikatne.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz