Jak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna.
Składniki:
3 kg buraków
1/2 kg czerwonej papryki
5 średnich cebul
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 szklanka oleju
sól do smaku
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku.
Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Jest bardzo bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra będę jeszcze raz robić
OdpowiedzUsuńPychota 👍
OdpowiedzUsuńMożna już robić? Nie za wcześnie dla buraczkow?
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis .Już zrobiłam.
OdpowiedzUsuńPyszna. Robię ją od lat.
OdpowiedzUsuń