środa, 31 sierpnia 2016

Sałatka z ogórków i papryki do słoików

Przetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów.






Składniki:

2 kg ogórków
3 średnie marchewki
4 duże czerwone lub kolorowe papryki
6 cebul
5 ząbków czosnku

Zalewa:

1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego


Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchew startą na tarce o grubych oczkach i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać.
Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Zapasteryzowane słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz