środa, 21 września 2016

Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru

Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie, a nie tylko w skórce i może tylko troszkę pod nią. Zachęcam do wypróbowania kurczaka z octem balsamicznym, bo jest poprostu pyszny :)
Przepis znalazłam tutaj.






Składniki:

8 kawałków kurczaka (pałeczki, udziki)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki octu balsamicznego


Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć.
Wymieszać razem czosnek granulowany, bazylie, sól i pieprz. Gotową mieszanką dokładnie obsypać kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przemieszać go z oliwą. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i polać go octem balsamicznym i bulionem. Przykryć wolnowar i ustawić temperaturę na high. Gotować 4-5 godzin.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz