Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
3 łyżki tartej bułki
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kilka ziemniaków
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
koperek
sól lub vegeta
pieprz
Mięso wyrobić z jajkiem, tartą bułką, cebulą startą na miazgę, solą (vegetą) i pieprzem. Uformować klopsiki (najlepiej malutkie).
Warzywa oczyścić, zalać 2 litrami wody i gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić klopsiki i gotować około 20 minut. Wyjąć warzywa i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować kolejne 15 minut. Marchewkę zetrzeć ma tarce i dodać do zupy. Śmietanę połączyć z niewielką ilością wody i mąką. Dobrze rozmieszać, zahartować odrobiną zupy i połączyć z całością. Dodać koperek i doprawić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz