sobota, 16 czerwca 2018

Domowe granola bars


Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje coś zdrowego.
Nie trzeba sztywno trzymać się przepisu, można dowolnie zmieniać składniki, a i tak zawsze wyjdą pyszne i chrupiące :)
Przepis pochodzi z bloga Zielony środek.






Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1,5 szklanki posiekanych orzechów i nasion (nerkowce, płatki migdałów, słonecznik)
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki drobno pokrojonych daktyli lub śliwek suszonych
1 starte jabłko
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
70g roztopionego masła
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki razem wymieszać. Formować batoniki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz