sobota, 19 listopada 2016
Polędwiczki wieprzowe z wolnowaru
Polędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym razem polędwiczki przygotowałam w wolnowarze. Wyszły naprawdę wyśmienite. Również sos, który powstał w czasie gotowania jest wyjątkowo smaczny. Jeżeli posiadacie wolnowar, to spróbujcie koniecznie, bo warto :)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
około 1 kg polędwiczek wieprzowych
60 ml sosu sojowego
1,5 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
1 szalotka drobno posiekana
1 łyżka prażonej cebuli (lekko rozgniecionej)
4 ząbki czosnku drobno posiekane
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć i pozbawić błon.
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Jeśli polędwiczki są duże, to każdą przekroić na połowę (małe pozostawić w całości), włożyć do miseczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przełożyć mięso do misy wolnowaru i zalać pozostałą marynatą. Ustawić program low i gotować 4,5 godziny. Po dwóch godzinach, można mięso odwrócić i powtórzyć po kolejnych dwóch.
Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać polane sosem powstałym w czasie gotowania.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz