niedziela, 23 lipca 2017
Marchewkowe babeczki z kremem
Bardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :)
Na przepis natrafiłam tutaj.
Składniki:
2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki cukru
2 roztrzepane jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przypraw korzennych
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki mleka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej marchwi
Krem:
400g serka Mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jajka połączyć z mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i marchew i ponownie wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Gotowe babeczki studzić na kratce.
Serek Mascarpone połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie wymieszać dokładnie mikserem.
Wystudzone babeczki udekorować masą z serka i można posypać wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz