Gorąco polecam!
Składniki:
3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa)
1,5 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
pół puszki białej fasoli Bonduelle
pół puszki kukurydzy Bonduelle
garść małych pomidorków koktajlowych
1/2 opakowania rukoli
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
Komosę ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować pod przykryciem 15-20 minut (do wchłonięcia całej wody).
Kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć i wymieszać z wystudzoną komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone pomidorki.
Przygotować sos. Wymieszać oliwę z octem winnym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Polać sosem gotową sałatkę.
Jeśli ktoś lubi można również uprażyć na suchej patelni po troszku ziaren słonecznika i sezamu, a potem posypać sałatkę przed podaniem.
Smacznego :)
Zapraszam do odwiedzenia strony www.warzywneinspiracje.pl/
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smokowało :)
UsuńPozdrawiam!