Gorąco polecam :)
Składniki:
500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
1 cebula
1 jajko
garść tartej bułki
mąka pszenna do obtoczenia
3 szklanki wywaru warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę startą na tarce na miazgę i razem wyrobić. Dodać jajko, garść bułki tartej, 2-3 łyżki wywaru warzywnego, sól, pieprz i wszystko dobrze wyrobić. Jeśli mięso jest za twarde i gęste trzeba dodać jeszcze łyżkę wywaru, a jeśli jest za luźne to dosypać trochę bułki tartej.
Z mięsa formować niewielkie kulki, każdą obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. Do rondelka wlać wywar warzywny. Kiedy zacznie się gotować, delikatnie wrzucić pulpety i gotować 20-25 minut na średnim ogniu. Koperek drobno posiekać. W kubku dobrze wymieszać mleko, śmietanę i mąkę (tak żeby nie było grudek). Zmniejszyć ogień. Powoli wlać zawartość kubka, delikatnie mieszając. Dodać koperek, zamieszać i pogotować jeszcze około 2 minut. Gotowe :)
Smacznego!
Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Dziękuję za miły komentarz :)
UsuńPozdrawiam
PS.Również obserwuję :)
Dziękuję za miły komentarz :)
UsuńPozdrawiam
PS.Również obserwuję :)