niedziela, 20 listopada 2016

Zupa ogórkowa z ryżem


Nigdy wcześniej nie jadłam zupy ogórkowej z ryżem i zrobiłam ją tylko dlatego, że nie miałam akurat w domu ani ziemniaków ani makaronu. Okazało się, że zupa wyszła bardzo smaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :)
Gorąco polecam!
Przepis znalazłam tutaj.






Składniki:

około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 dużego pora
100g ryżu
1/2 szklanki śmietany 18%
2 liście laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego koperku
4 większe ogórki kiszone
wegeta (opcjonalnie)
sól
pieprz


Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować.
Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte na grubej tarce, Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso, zalać rozmieszaną śmietaną, doprawić solą i pieprzem i posypać koperkiem.
Smacznego!

Mięso można rozdrobnić i dodać ponownie do zupy.

1 komentarz:

  1. Aja odwrotnie do ciebie bo zawsze zupę ogórkową podaję z ryżem, czasem ze dwa ziemniaki wkroję ;-)

    OdpowiedzUsuń