piątek, 25 listopada 2016
Pierś z kurczaka w tymianku
Tak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym razem jako danie obiadowe, podana na sałatce z surowych warzyw z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego i z pieczonymi ziemniaczkami. Zainspirował mnie przepis na moim ulubionym blogu.
Mięsko jest smaczne i dietetyczne :)
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
Piersi umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać olej, miód, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i same listki z kilku gałązek tymianku (około 1 płaskiej łyżki). Doprawić solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Piersi zalać marynatą, przemieszać i pozostawić w lodówce minimum na godzinę.
Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (nie przykrywać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec 35 minut od czasu do czasu polewając sosem powstałym w czasie pieczenia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Soczyste, kruche, pyszne mięso ;-)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie jest :)
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią i robię z nim cuda. Widzę tutaj kolejny "cud", który z pewnością wypróbuję. Po przepisie już wiem, że "niebo w gębie" ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ;)
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam :)