niedziela, 12 marca 2017

Makaron z sosem szpinakowo-śmietanowym


Danie idealne dla zabieganych. Doskonale nadaje się na obiad lub na ciepłą kolację. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a smakuje naprawdę wyśmienicie.






Składniki:

250g grubego makaronu (np: świderki, penne)
200g świeżego szpinaku
300 ml śmietanki 30%
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól
pieprz


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i posiekać. Na patelni roztopić masło i chwilkę podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż zmięknie i odparuje woda, która może się wybić ze szpinaku.
W między czasie śmietanę wymieszać dokładnie z łyżeczką mąki.
Kiedy szpinak będzie gotowy, wlać na patelnię śmietanę z mąką i mieszając podgrzewać do momentu, aż sos dobrze zgęstnieje.
Gotowy sos wymieszać z makaronem i odrazu podawać.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Oo, często się tym posiłkuję w tygodniu, kiedy i czasu i chęci brak na coś bardziej skomplikowanego. Szpinak zawsze ratuje sytuację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie nie skomplikowane, a zarazem pyszne :) Pozdrawiam.

      Usuń