sobota, 22 kwietnia 2017

Warzywna zapiekanka z dynią i papryką


Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam zurzyć w pierwszej kolejności i doszłam do wniosku, że najlepiej będzie połaczyć je w zapiekance. I okazało się, że wyszła naprawdę pyszna :) W czasie pieczenia pomyślałam jednak, że spora ilość dyni i marchewki może spowodować, że zapiekanka będzie lekko słodkawa i mdła, dlatego zeby troszkę zaostrzyć jej smak zrobiłam szybki sos czosnkowy z koperkiem na bazie jogurtu naturalnego. I to był strzał w dziesiatkę :) Wszyscy byli zachwyceni tym połączeniem.
Ale oceńcie najlepiej sami :)






Składniki:

3 ziemniaki
około 600g dyni piżmowej
2 papryki
biała część pora
1 cebula
2 większe marchewki
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka zielonej pietruszki
200g żółtego sera
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka suszonej bazylii
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Dynię obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na grubej tarce.
Ziemniaki ugotować w mundurkach do średniej miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i por pokrojony w półplasterki. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz marchew startą na grubej tarce i paprykę pokrojoną w drobną kostke. Smażyć około 5 minut, a następnie wystudzić.
W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut. Po tym czasie zapiekankę posypać resztą startego sera i zapiekać jeszcze 10-15 minut.
Zapiekanka wyśmienicie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego, który lekko zaostrza jej smak.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz