poniedziałek, 30 maja 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Dziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów.
Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Mniam mniam :)
Jeśli ktoś obawia się cukini w cieście, to zapewniam, że ani jej nie czuć, ani nie widać :)
Naprawdę polecam!
Przepis znalazłam tutaj.





Składniki:

340g obranej, startej i odciśniętej cukini
300g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
60g kakao
115g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250g cukru
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół posiekanej gorzkiej czekolady

Polewa:

100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
100g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej min. 70% kakao


Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy. W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę. Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej. Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka. Całość miksujemy jeszcze około 3 minut. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2-3 porcjach jogurt i składniki sypkie. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy cukinię i posiekaną czekoladę. Całość mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Moja miała 24x40cm. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (z termoobiegiem).
Gdy ciasto ostygnie robimy polewę czekoladową.

Do rondelka wlewamy śmietankę, następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka jednolita masa.
Taką polewą polewamy ciasto i czekamy aż zastygnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz