czwartek, 21 lipca 2016

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą twarde i niesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie.
Gorąco polecam :)




Składniki:

500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
1 cebula
1 jajko
garść tartej bułki
mąka pszenna do obtoczenia
3 szklanki wywaru warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz


Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę startą na tarce na miazgę i razem wyrobić. Dodać jajko, garść bułki tartej, 2-3 łyżki wywaru warzywnego, sól, pieprz i wszystko dobrze wyrobić. Jeśli mięso jest za twarde i gęste trzeba dodać jeszcze łyżkę wywaru, a jeśli jest za luźne to dosypać trochę bułki tartej.
Z mięsa formować niewielkie kulki, każdą obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. Do rondelka wlać wywar warzywny. Kiedy zacznie się gotować, delikatnie wrzucić pulpety i gotować 20-25 minut na średnim ogniu. Koperek drobno posiekać. W kubku dobrze wymieszać mleko, śmietanę i mąkę (tak żeby nie było grudek). Zmniejszyć ogień. Powoli wlać zawartość kubka, delikatnie mieszając.  Dodać koperek, zamieszać i pogotować jeszcze około 2 minut. Gotowe :)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :)
      Pozdrawiam
      PS.Również obserwuję :)

      Usuń
    2. Dziękuję za miły komentarz :)
      Pozdrawiam
      PS.Również obserwuję :)

      Usuń