niedziela, 3 września 2017

Sernik z galaretką


Jest to ulubiony sernik moich dzieci i tym razem zrobiony przez mojego 18-to letniego syna. Wyszedł mu idealnie :) Ciasto naprawdę proste do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie.
Polecam :)






Składniki:

Ciasto:

 2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia

Ser:

1 kg białego sera
1/2 kostki masła
3 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu (śmietankowy lub cytrynowy)

Dodatkowo:

2 galaretki (smak dowolny)


Wszystkie składniki ciasta połączyć i krótko wygnieść (do całkowitego połączenia się składników). Podzielić ciasto na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki na około 2 godziny, a drugą wykleić dno foremki wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser razem z masłem przemielić w maszynce do mięsa. Do sera dodać żółtka i resztę składników i ucierać aż składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać do formy wyklejonej ciastem, a następnie na wierzch zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta, która była w zamrażarce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 60 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić, zalać galaretką i odstawić żeby galaretka zastygła.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Gratuluję zdolnego syna. Mój też lubił piec, jednak minęło mu to , niestety. Pyszne ciacho porywam kawałeczek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też wcześniej więcej udzielał się w kuchni,a szkoda, bo dobrze mu wychodzi gotowanie i pieczenie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dorotko przepis na sernik jest na dużą czy mała blaszkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na dużą blaszkę. U mnie 40x25cm.
      Pozdrawiam :)

      Usuń