czwartek, 27 października 2016

Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami

Na ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj. Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się serwując to danie swoim gosciom. Poza tym, jest tak proste do przyrządzenia, że bez problemu poradzi sobie osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem :)






Składniki:

4 kotlety schabowe
kawałek pora (około 15cm)
1 większy pomidor
50g żółtego sera
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz


Mięso umyć i osuszyć. Lekko rozbić i posypać solą. Ser zetrzeć na tarce, pomidora pokroić w niewielką kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem. Na folii ułożyć kotlety i na każdy nałożyć masę ze śmietany i warzyw. Rozsmarować po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 30 minut.
Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń