środa, 29 marca 2017
Piersi z kurczaka pieczone w jogurcie
Lubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym razem trafiłam na przepis Pana Macieja Kuronia na pierś z kurczaka pieczoną w jogurcie. Mięsko bardzo smaczne i gorąco polecam wielbicielom smaków kuchni indyjskiej. Tak zamarynowane piersi również rewelacyjnie smakują przyrządzone na grillu.
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 cebule
4 ząbki czosnku
30g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki garam masala lub curry
chilli
sól do smaku
Posiekaną cebulę i czosnek zmiksować z jogurtem i pozostałymi przyprawami. Piersi natrzeć solą, ułożyć w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać jogurtem z przyprawami. Odstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać około 35-40 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz