sobota, 6 maja 2017

Pasta z wędzonej makreli


Pastę z makreli pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wszyscy bardzo ją lubiliśmy i mama często ją robiła. Kanapki z tą pastą to super smaczne śniadanie :)
Polecam :)






Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3 jajka
3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
pieprz


Makrelę obrać z ości i skóry. Można rybę rozgnieść widelcem, ale ja polecam posiekać nożem, ponieważ w ten sposób można wyłapać każdą ość, której się nie zauważy przy obieraniu.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sitku.
Również ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, doprawić pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. polecam jedną łyżkę majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego :) a poza tym super pycha :) też pamiętam ten smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że można częściowo majonez zastąpić jogurtem i będzie tak samo pyszne, a przy okazji mniej kaloryczne :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń