niedziela, 7 maja 2017

Udka kurczaka pieczone z pieczarkami


Do zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis. Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem jestem zachwycona. Naprawdę bardzo smaczne i szybkie danie :)






Składniki:

4 udka z kurczaka
300g małych pieczarek
3 średnie marchewki
1 szklanka zielonego groszku
3 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1/2 łyżki przyprawy Maggi
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
suszona natka pietruszki
pieprz
sól



Udka umyć, osuszyć i każde podzielić na dwie części. W niewielkim naczyniu połączyć olej, przyprawę Maggi, czosnek przeciśnięty przez praskę, obie papryki, pieprz i sól do smaku. Marynatę dobrze wymieszać, zalać udka i przemieszać tak żeby wszystkie kawałki mięsa były w niej obtoczone. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).
Pieczarki dokładnie oczyścić, oprószyć solą i pieprzem i razem z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec pod przykryciem 50 minut.
W tym czasie, w osolonej wodzie podgotować marchew pokrojoną w kostkę i groszek. Warzywa powinny być pól miękkie. Odcedzić i po upływie 50-ciu minut dodać do mięsa i delikatnie przemieszać. Piec jeszcze 15-20 minut bez przykrycia.
Smacznego!





2 komentarze: