wtorek, 4 lipca 2017

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur


Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w postaci czekoladowego ciasta cukiniowego :)
Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :)






Składniki:

3 małe cukinie
250g mielonego mięsa drobiowego
60g kaszy bulgur
1 cebula
garść posiekanej natki pietruszki
50g startego żółtego sera
1/4 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
sól
biały pieprz


Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół i wydrążyć. To co zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści soki odsączyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju.
W misce połączyć mięso z kasza, cebulą, odciśniętą cukinią i posiekana natką pietruszki. Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę.
Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekać około 40 minut, a 5 minut przed końcem delikatnie posypać startym serem i zapiec.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Nigdy nie faszerowaliśmy cukinii kaszą bulgur, musimy koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń