wtorek, 21 sierpnia 2018

Ciasto ze śliwkami


Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :)






Składniki:
(porcja na dużą blachę)

8 jajek
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
opakowanie cukru waniliowego
śliwki (najlepiej węgierki)

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy.
Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło.
Miksować na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek (skórką do ciasta).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godziny.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz