piątek, 25 sierpnia 2017
Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem
Muszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję :) Przepis znalazłam tutaj.
Polecam i życzę smacznego :)
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
500g batatów
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 litry bulionu
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki oliwy
po 1 płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki,
ostrej papryki, kminu rzymskiego,
kurkumy, oregano i kolendry
sól
pieprz
Cebulę i bataty pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać wypłukaną soczewicę i przyprawy. Smazyć jeszcze przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba to również solą.
Gotować około 15 minut na średnim ogniu. Zestawić zupę z ognia i zaprawić śmietaną.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i pokrojoną papryczką chilli.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz