niedziela, 10 lipca 2016

Sernik na zimno z truskawkami

Dziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach.  Znika w tempie ekspresowym i połowy już nie ma :)
Gorąco polecam!






Składniki:

Na biszkopt:

4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

Masa serowa:

5 serkow homogenizowanych (po 150g)
2 galaretki (w różnych kolorach)
300 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

1 galaretka (w innym kolorze niż te dodane do masy serowej)
kilka truskawek do ozdobienia góry sernika


Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na kremową masę. Do białek dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Galaretki przeznaczone do masy serowej rozpuścić każdą w 1 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dalej miksując dodać (na dwie tury) serki homogenizowane. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części powoli dodawać pierwszą tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki żeby się trochę ścieła. Do drugiej części masy serowej dodawać drugą galaretkę i również dokładnie zmiksować. Wylać na pierwszą warstwę i schłodzić w lodówce.
Górę sernika ozdobić świeżymi truskawkami i zalać ostudzoną galaretką rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Wstawić do lodówki żeby galaretka dobrze zastygła.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz