czwartek, 18 sierpnia 2016

Muffinki bananowo-czekoladowe

Ten przepis powstał z potrzeby wykorzystania bananów. Miałam w domu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było z nimi zrobić żeby nie wyrzucić. Pomyślałam, że napewno chętnie zjedzą muffinki. I nie pomyliłam się, bo wszyscy zajadali jeszcze ciepłe, a w domu pachniało bananami i czekoladą :)




Składniki:

4 dobrze dojrzałe banany
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
dropsy czekoladowe lub 50g drobno posiekanej czekolady


W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao).
W drugiej dokładnie rozgnieść banany widelcem. Dodać jajka i dobrze razem wymieszać, żeby połaczyły się z bananami. Następnie wlać olej i też dobrze połaczyć składniki.
Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno czekoladę i jeszcze raz wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.                                        
Smacznego!

4 komentarze: