poniedziałek, 3 października 2016

Cannelloni z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym

Danie może nie należy do najzdrowszych i dietetycznych z racji ilości sera , a więc i tłuszczu, ale za to jest bardzo smaczne. Nie za często, ale czasem można sobie pozwolić na taki grzeszek :) Cannelloni z zapiekane z mięsem smakuje rewelacyjnie i jest naprawdę sycące.






Składniki:

ok. 700g mięsa mielonego
250g makaronu cannelloni
500g sera żółtego
2 puszki pomidorów krojonych
2 cebule
2 jajka
5 ząbków czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz


Mięso mielone podsmażyć. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać połowę drobno startego sera, zioła, sól, pieprz, a kiedy całość ostygnie, wbić jajka i wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Rurki nafaszerować mięsem i układać jedna obok drugiej w naczyniu.
Pomidory z puszki przelać do miseczki, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła i zmiksowć blenderem. Doprawić solą. Sosem zalać makaron, tak aby był dokładnie przykryty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni i zapiekać 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać resztą startego sera i zapiec.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz