niedziela, 15 stycznia 2017
Dietetyczna zupa curry z kurczakiem
Zdjęcie może nie jest zbyt piękne, ale zapewniam, że zupa jest rewelacyjna :) Fantastyczny orientalny smak. Jest niskokaloryczna, więc myślę że to świetna propozycja dla osób, które się odchudzają :)
Polecam!
Składniki:
2 litry wody
1 szklanka czerwonej soczewicy
podwójna pierś z kurczaka
600g pieczarek
duża cebula
puszka kukurydzy
1 łyżka oliwy z oliwek
curry w proszku
4 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe
pół szklanki mleczka kokosowego (można zastąpić słodką smietanką)
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. W garnku (ok.3 litry) rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Na koniec wsypać łyżeczkę curry i podsmażyć razem kilka sekund. Zalać wszystko dwoma litrami wody, a następnie dodać umyte piersi z kurczaka i wypłukaną soczewicę. Gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie wyjąć mięso i zostawić do przestudzenia. Następnie pokroić w plastry, ale takie żeby mieściły się na łyżce.
Do zupy dodać pieczarki pokrojone w plasterki, kukurydzę razem z zalewą, kostki rosołowe i curry (ilość curry zależy od tego jak pikantną chcemy zupę). Gotować do momentu aż zmiękną pieczarki.
Na koniec dodać mleczko kokosowe, które wzbogaci smak zupy.
Podając nałożyć na talerz plasterki kurczaka i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz