wtorek, 17 stycznia 2017

Chleb orkiszowy


Kolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość.
Zachęcam do wypróbowania :)






Składniki:

Na zaczyn:

2g świeżych drożdży
150g mąki orkiszowej
170g wody

Na ciasto właściwe:

15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody do drożdży
cały zaczyn
450g mąki orkiszowej
350g letniej wody
1 łyżka soli
50g siemienia lnianego (plus 1 łyżka do posypania chleba)
50g sezamu (plus 1 łyżka do posypania chleba)


Najlepiej wieczorem składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn zwiększy swoją obiętość, więc naczynie musi być większe.

Następnego dnia drożdże rozpuścić w miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać aż drożdże całkiem się rozpuszczą.
Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Nastepnie dodać zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto. Powinno być mocno kleiste i wilgotne. Nie należy dosypywać mąki.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją obiętość.
Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami.
Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy.
Smacznego!

Przepis znalazłam tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz