wtorek, 21 lutego 2017
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą
Przepis na szybką i smaczną przekąskę. Bardzo lubię bakłażany pod każdą postacią, ale przyrządzony w ten sposób smakuje mi chyba najbardziej.
Składniki:
1 bakłażan
2 pomidory
2 opakowania sera mozzarella
olej
sól
pieprz
bazylia
czosnek granulowany
Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, zasolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Plastry bakłażana ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko olejem. posypać solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na każdy plaster bakłażana położyć plasterek pomidora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać do czasu kiedy bakłażan zrobi się miękki.
Wyjąć blachę z piekarnika, na każdy krążek położyć plasterek sera i delikatnie posypać solą i bazylią. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz