niedziela, 5 marca 2017
Schab pieczony w boczku z jabłkami
Do Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab pieczony w boczku z jabłkami. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również jako zastępstwo wędliny do kanapek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Gorąco polecam!
A wkrótce na blogu kolejne propozycje Wielkanocne :)
Składniki:
1,5 kg schabu
300g wędzonego boczku
4 jabłka
masło (najlepiej klarowane)
sól
pieprz
majeranek
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę.
Boczek pokroić w plastry, owinąć nimi mięso i obwiązać nicią, aby boczek ściśle przylegał do mięsa.
Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Posypać majerankiem.
Mięso obsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanki, podlać wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec około godziny. Po godzinie mięso obłożyć jabłkami i piec jeszcze około 15-20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz