czwartek, 2 lutego 2017

Leczo z kurczakiem


Leczo z kurczakiem może być podane na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania. Ja podałam z ryżem jako danie obiadowe i wszyscy domownicy byli zachwyceni :)
Gorąco polecam, bo jest naprawdę smaczne.






Składniki:

podwojna pierś z kurczaka
5-6 kolorowych papryk
2 małe cukinie
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
sól
pieprz


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso i smażyć do miękkości. Gotowe zdjąć z patelni i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kwadraty lub paseczki i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać passate pomidorową i koncentrat pomidorowy. Podlać niewielką ilością wody i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i wtedy dodać cukinię pokrojoną w grubszą kostkę.
Po kilku minutach dodać usmażone wcześniej mięso.
Kiedy papryka i cukinia będą miękkie zdjąć patelnię z ognia i doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz papryką słodką i ostrą.
Tak przygotowane leczo doskonale smakuje podane z ryżem lub pieczywem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz