czwartek, 19 stycznia 2017

Bułki pszenne klasyczne


Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują wyśmienicie :)
Na przepis natrafiłam tutaj. Gorąco polecam!!!






Składniki:

400g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drobnego cukru
7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży
120 ml ciepłego mleka
175 ml ciepłej wody


Mąkę przesiać do miski i dodać sól.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodać łyżkę mąki, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Dodać drożdże do mąki, wlać ciepłą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można w czasie wyrabiania podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, bo bułki wyjdą twarde.
Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych części i formować z nich gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej najpierw uformować nieduży placek, a potem zawinąć jego brzegi pod spód do środka.
Bułki, łaczeniem do dołu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć i delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy bułki wyrosną, zrobić w każdej ,,przedziałek''. Można do tego celu użyć na przykład patyczka do szaszłyków. Obsypać go mąką i przycisnąć nim środek bułki prawie do samego końca.
Bułki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
W czasie ostatniego wyrastania bułek, piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni.
Wyrośnięte bułki piec około 15 minut, lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz