środa, 8 marca 2017
Babka marmurkowa amaretto
Jak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka marmurkowa. Z dodatkiem likieru amaretto smakuje wyśmienicie :)
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
kostka masła
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki kakao
4 łyżki likieru amaretto
cukier puder do posypania
Masło dobrze utrzeć. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać.
Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną warstwę i lekko zamieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 45 minut.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz