środa, 8 marca 2017
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami
Kolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak nie potrzebnie się obawiałam, bo takie połaczenie jest rewelacyjne. Kiełbaska jest poprostu przepyszna :)
Składniki:
5 białych kiełbasek
3 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
1 cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
skórka i sok z jednej cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Jabłka umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Dwa podzielić na ósemki, a trzecie jabłko pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w cukrze, a następnie skarmelizować na patelni.
Przełożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut.
Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego.
Cebulę obrać i pokroić w talarki.
Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć jabłkami i pokryć sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 15-20 minut.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz