niedziela, 27 sierpnia 2017
Wieprzowina po chińsku
Dziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :)
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
po połowie czerwonej i zółtej papryki
1 marchewka
1 cebula
ok. 10 cm białej części pora
4 ząbki czosnku
ok. 2 cm świeżego imbiru
1 papryczka chili (bez pestek)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej kokosowy lub słonecznikowy
sól
biały pieprz
Sos:
sok z jednej cytryny
6 łyżek wody
10 łyżek sosu sojowego
5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym)
Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić w jak najcieńsze plasterki. Doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Cebulę i paprykę pokroić w około 2 cm kawałki, a marchewkę i pora w cienkie słupki. Imbir zetrzeć na drobnej tarce, a czosnek i papryczkę chili pokroić w plasterki.
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć wszystkie warzywa i mieszając smażyć ok 4 minuty na średnim ogniu.
Gotowe warzywa przełożyć na talerz i odstawić, a na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso i zwiększyć płomień. Smażyć około 3 minut często mieszając.
Przełożyć warzywa do mięsa i wymieszać.
Następnie partiami wlewać sos i mieszać. Gotować jeszcze około 2 minut aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kocham orientalne dania.
OdpowiedzUsuńA smaki chińskie lubię szczególnie.
https://julias-cooking.com/
To dokładnie tak jak ja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)