piątek, 5 stycznia 2018
Kotlety z cukini
Po długiej przerwwie powracam do Was z przepisem na pyszne kotlety z cukini i kaszy jaglanej.
Robiłam je już kilka razy, ponieważ moja rodzina już po pierwszym razie zakochała się w tych kotletach :)
Gorąco polecam, bo są naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
500g cukini
2 marchewki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
2 jajka
6 łyżek tartej bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
Jajka i tarta bułka do panierowania
Kaszę wypłukać i przelać na sitku gorącą wodą. Następnie przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę startą na grubej tarce, wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu kaszę odkryć i wystudzić.
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce i odstawić żeby puściła sok.
Odciśniętą z powstałego soku cukinię przełożyć do większej miski. Dodać cebulę startą na drobnej tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę, 6 łyżek tartej bułki i wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek, oraz kaszę z marchewką i dokładnie wyrobić masę.
Doprawić solą i pieprzem, dodać jajka i ponownie wyrobić.
Z masy uformować kotlety, obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Smazyć około 5 minut z każdej strony, tak żeby kotlety ładnie się zarumieniły.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis choć ja pominę panierowanie myślę że zyskają wtedy jeszcze na efekcie wizualnym :)
OdpowiedzUsuń