Składniki:
120g margaryny lub masła
210g mąki (w trakcie można dosypać jeśli ciasto będzie zbyt klejące)
60g cukru lub cukru pudru
1 żółtko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka mleka
łyżka kakao
Z mżki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze zbyt twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao i obydwie części wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy włożyć ciasto na kilka minut do lodówki aby było jeszcze twardsze. Rozwałkowujemy obydwie części tak, aby miały podobny kształt, nakładamy je na siebie i zwijamy w rulon. Wkładamy na jakiś czas do zamrażarki, aby było twardsze i dobrze się kroiło w plasterki.
Gotowe układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz