Na stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb.
Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się po domu jest poprostu bezcenny.
Ale co tu dużo mówić, najlepiej sprobować :)
Składniki:
500g mąki (można zmieszać pszenną z żytnią w stosunku 1;1)
14g drożdży suszonych (2 torebeczki po 7g)
1,5 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów (owsiane, pszenne lub płatki owsiane)
400ml ciepłej wody
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Drożdże wsypać do ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut.
Wszystkie suche składniki wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) i wstawiamy foremkę na godzine.
Po upieczeniu zaraz wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Porcja z tego przepisu jest na foremkę keksową około 30cm.
Smacznego ;)
Pyszny chleb!
OdpowiedzUsuń