Kolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. A dziś polędwiczki w sosie własnym. U nas podane z kluskami na parze.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 cebula
100g masła
300ml bulionu
50ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
papryka
Polędwiczki oczyścić i pokroić w plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią żeby go lekko rozpłaszczyć. Posypujemy mięso z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy mięso zkażdej strony. Przekładamy do rondelka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę na złoty kolor. Cebulęz masłem przelewamy do mięsa i wszystko zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Gdy mięso jest już miękkie, odlewamy niewielką ilość sosu do osobnego naczynia i mieszamy ze śmietaną. Zalewamy mięso, dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną papryki.
Z pampuchami pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń