poniedziałek, 9 maja 2016

Polędwiczki wieprzowe smażone

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe.
Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa wynosi tylko 110 kalorii. Dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani węglowodanów. Jest to doskonałe mięso dla osób dbających o swoją sylwetke.
Moja propozycja przyrządzenia polędwiczek jest prosta, ale za to bardzo smaczna :)







Składniki:

dwie polędwiczki wieprzowe
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
świeżo mielony pieprz


Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczyć dłonią i z obu stron posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć polędwiczki po 3-4 minuty z każdej strony.

Ja podałam polędwiczki z ziemniakami z wody i sałatką z pieczonych buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz