środa, 11 maja 2016

Sałatka z pieczonych buraczków

Uwielbiam buraki pod każdą postacią i często goszczą w mojej kuchni. Tym razem przygotowalam sałatkę z buraczków pieczonych. Jeśli ktoś woli, może buraki ugotować, ale polecam pieczone, ponieważ smak jest nieporównywalny, a także w czasie pieczenia zachowują więcej wartości odżywczych niż podczas gotowania.
W czerwonych burakach znajdziemy miedzy innymi dużo żelaza, wapnia, magnezu, potasu, oraz kwasu foliowego. Pomagają również unormować poziom cholesterolu.

100g buraków to zaledwie 38 kalorii.






Składniki:

500g upieczonych lub ugotowanych buraków
1 jabłko
1 średnia cebula
pół szklanki kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
cukier do smaku


Buraki i obrane jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy (można dodatkowo sparzyć ją wrzątkiem na sicie) i dodajemy do buraków i jabłka. Śmietane mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy i gotowe. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz