sobota, 21 maja 2016

Surówka z selera naciowego

Właśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić.
Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest super dodatkiem do dań obiadowych. Jest ona nie tylko smaczna, ale również dzięki selerowi dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.
Seler naciowy jest żródłem witamin z grupy B, witaminy E, a także składników mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, potas i cynk, a także nieco magnezu i żelaza.
W 10g naci selera jest zaledwie 4-5 kalorii.





Składniki:

3 łodygi selera naciowego
2 ogórki kiszone
1 marchewka
1 jabłko
natka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
cukier
pieprz


Seler pokroić w paski. Ogórki kiszone i jabłko ze skórką zetrzeć na grubej tarce, a marchewkę na drobnej. Natkę pietruszki posiekać i wymieszać wszystkie składniki razem. Dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek i wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz