czwartek, 2 czerwca 2016

Grzanki niespodzianki

Dziś chciałam wam zaproponować grzanki niespodzianki, które świetnie się sprawdzają jako ciepłe śniadanie. Doskonały sposób na wykorzystanie bułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po takim zapieczeniu są pachnące i chrupiące.






Składniki:

4 duże bułeczki
2 łyżki masłą
4 plastry wędzonego boczku
2 cebule
2 papryki
100g łagodnego żółtego sera
4 cienkie parówki
2 jajka
1/2 puszki zielonego groszku
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz


Z bułek ściąć wierzchy, odłożyć. Dolne części wydrążyć, wysmarować wewnątrz masłem.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć, oczyścić, miąższ pokroić w kostkę, przesmażyć z boczkiem i cebulą.
Jedno jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Groszek odcedzić na sitku, wsypać do salaterki, do której następnie dodać cebulę z boczkiem i papryką, parówki, jajko, połowę sera, natkę pietruszki i surowe jajko. Całość przyprawić solą i pieorzem.
Tak przygotowaną masą napełnić bułeczki, wstawić na blasze do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem zapiekania bułeczki posypać resztą żółtego sera.
Po upieczeniu można ozdobić cząstkami pomidora.

1 komentarz: