niedziela, 5 czerwca 2016

Gulasz z cieciorki i papryki

Uzupełnilam ostatnio zapasy roślin strączkowych. Na swoją kolej czekają np.: fasola, groch i soczewica. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i zrobiłam gulasz z cieciorki i papryki, rewelacyjne danie wegańskie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę mało czasu, a jest bardzo smaczna i sycąca. Ja bardzo lubię gulasz z cieciorki z kaszą kuskus, ale można go podawać również np. z ryżem albo kaszą jaglaną.






Składniki:

300g cieciorki
2 papryki (w różnych kolorach)
400g pomidorów krojonych z puszki
2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chilli lub 1 łyżeczka płatków
1 szklanka wywaru warzywnego
natka pietruszki
sól
pieprz


Cieciorkę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości około godziny. Można również użyć gotową cieciorkę z puszki i wtedy odchodzi czas moczenia i gotowania.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na oleju. Dodajemy resztę składników i wywar warzywny. Zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy przez 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a po wyłączeniu palnika dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz