Dżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bo jest pyszny. Zajadałam go już na ciepło. Jest rewelacyjny do naleśników. Polecam, bo warto spróbować.
Składniki:
2,5 kg cukini (obranej i bez pestek)
1/2 kg cukru
2 galaretki cytrynowe
skórka i sok z 1 cytryny
Cukinię pokroić na małe kawałki, wsypać do garnka i podlać 1/2 szklanki wody. Gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia jest już miękka, zmiksować ją na gładko blenderem. Dodać cukier, galaretki skórkę i sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Gotować około godziny. Gorący dżem nakładać do słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
hahaha a wiesz, że też właśnie zrobiłam i to z tego samego przepisu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI jak ci smakuje? Bo nie wszyscy go lubią.
UsuńPozdrawiam :)